V první den máme naplánovány dvě trasy. Jánošikovy diery – trasa vhodná pro ty, kteří se nechtějí  škrábat na hlavní hřeben Malé Fatry, ale i tak chtějí zažít pěknou turistiku na Malé Fatře. Druhou trasu využila drtivá většina našich turistů k výstupu na hřeben.

Z parkoviště ve Štefanové se dáváme po žluté TZ vzhůru do sedla Vrchpodžiar, odtud jsme pokračovali po zelené a dále po modré do sedla Medzirozsutce. Kocháme se nádhernými výhledy, ale v plánu máme výstup na Malý Rozsutec ( 1344 m.n.m. ). Výstup je docela obtížný, skála klouže a řetízky také. Ale po několika minutách zdoláváme vrchol a otevírá se nám krásný výhled na Malofatransko. Zpáteční cesta z vrcholu Malého Rozsutce je taky docela dobrodružná. Vyrážíme po červené TZ k Velkému Rozsutci ( 1610 m.n.m. ). Počasí je natolik výtečné, že v dáli vidíme i vrchol Lysé Hory v Beskydech. Během výstupu na Velký Rozsutec se nám párkrát otevřou pěkné výhledy do okolí. Čeká nás ještě jeden řetízek a již jsme na samotném vrcholu Velkého Rozsutce s malým kovovým křížem. Z vrcholového hřebene se nám otevírají fantastické výhledy na celou Oravu s dominující Babí horou, Kysuce, hřeben Malé Fatry, na jihu a jihovýchodě se objevuje hřeben Velké Fatry a Nízkých Tater. Moc si to tady ale neužíváme, protože je tady plno lidí. Přicházíme z ostrého sestupu do sedla Medziholie ( 1185 ). V sedle se dá krásně odpočinout – čekáme tedy na naše opozdilce a vydáváme se na sestup po zelené TZ do Štefanové, kde se občerstvujeme, kupujeme suvenýry a autobusem se vydáváme k chatě Vrátná, kde máme zajištěno ubytování.

Na druhý den jsme vyrazili od chaty kde jsme nocovali lanovkou pod vrchol Velký Kriváň – nejvyššímu vrcholu Malé Fatry ( 1708 m.n.m. ). Opět máme na počasí štěstí – výhledy jsou nádherné a tak stoupáme na samotný nejvyšší vrchol Velký Kriváň. Stezka nahoru je vcelku pohodová, takže výstup nám netrval dlouho. Ještě nezbytné fotky na vrcholu a už šlapeme dále, jelikož nahoře je dosti větrno. Jedna skupina se vydává přes vrchol Pekelník a sedlo Buben a poté zpět k lanovce a druhá skupinka s dětmi se vydává po červené TZ vstříc vrcholu Chleb. Jako na ostatních vrcholech tady v okolí – i tady je nádherný výhled. I na vrcholy, které jsme navštívili včera, teda Malý a Velký Rozsutec. Ale i tady je poměrně větrno a tak se vydáváme dále po červené do Sedla pod Hromovou a odtud dále po žluté značce k Chatě pod Chlebom ( 1423 m ). Jelikož je už dost hodin, chvátáme k lanovce, která nás sváží dolů k autobusu.