Ohlédnutí za turistickou akcí „Kopce kolem naší obce“ očima Vildy Žídka z Frýdlantu nad Ostravicí

Na začátku jara 23. března 2024 jsem se zúčastnil moc pěkné akce, kterou připravil odbor KČT Hukvaldy. O pochodu jsem se dověděl z informačního letáku a od kamarádů, kteří se v minulém roce zúčastnili. Sluníčko, svítící od rána, slibovalo krásné počasí, teplo a tím i jarní pohodu.

Dorazil jsem na místo společného startu o půl desáté k bráně hukvaldské obory, kde nás přivítal předseda odboru Jirka Strakoš. Někteří si odskočili podívat se na hrad a pak jsme pokračovali na vrch Kazničov, kam bylo v ten den možno vystoupit. Jinak je tento kopec po zbytek roku pro veřejnost nepřístupný kvůli ochraně chované zvěře a rostlin. Vrchol Kazničova je téměř nedotčený těžbou dřeva oproti nejvyššímu vrcholu Palkovických hůrek Kubánkovu. Jsou tam i zajímavé skály. Kdo měl štěstí, mohl cestou uvidět daňky, muflony a četné stopy po divočácích. Na louce pod vrcholem jsme se společně vyfotografovali  a poklábosili, a pak pokračovali dolů ke golfovému hřišti. Následně přes Sklenovskou hůrku a louky na kopec Vrchy, kde je krásný rozhled. Zazvonil jsem si na zvoničku, kterou tam zhotovil odbor KČT Hukvaldy. V hospodě U Richarda měli účastníci pochodu slevu na občerstvení. Počasí se však náhle začalo horšit a přišel liják. Někteří však pokračovali dál, přes Babí hory, až do cíle na bývalém hukvaldském koupališti.

Již se těším na příští ročník, mimoto mohu doporučit další pěkné akce, např. 11. května pochod „Po zarostlém chodníčku“ nebo na podzim 19. října „Po zarostlém chodníčku“ – spadaným listím“, které odbor KČT Hukvaldy v čele s Jirkou Strakošem pořádají. Díky za pohodu a krásné zážitky na těchto akcích.